Assalamua’laikum wbt dan Salam Sejahtera,

ddSaya, Sofri Yahya adalah Ombudsman Universiti yang telah diamanahkan bermula 1 Januari 2021.  Antara tugasan saya adalah menerima aduan dan seterusnya mengendalikan proses inkuiri dalaman dengan tujuan mencari penyelesaian terbaik terhadap permasalahan yang dibangkitkan.

Ombudsman adalah seorang yang berkecuali dan saksama.  Bersedia membantu dengan penuh kerahsiaan terhadap pelbagai isu dan keprihatinan.  Pejabat Ombudsman tidak berperanan sebagai penyokong atau pembela kepada mana-mana pihak dalam sebarang permasalahan.  Malah ia berusaha mengikut proses yang adil demi kesejahteraan warga kampus dan sebagai pemudahcara dalam komunikasi supaya setiap isu dapat ditangani dengan penyelesaian yang dapat memuaskan semua pihak.

Pejabat Ombudsman meraikan setiap aduan yang diterima. Kami berpandangan, setiap aduan adalah sangat bernilai kerana ia adalah suatu input membina yang boleh diguna untuk menambahbaik dasar, prosedur atau amalan yang wujud di universiti ini.  Tindakan yang diambil akan menghindar daripada aduan atau isu yang sama berulang.

Dengan ini, kami di Pejabat Ombudsman menjemput seluruh warga universiti untuk memanfaatkan saluran ini.  Sekali lagi, saya menekankan bahawa Pejabat Ombudsman adalah tempat yang selamat di mana pelajar dan staf boleh berbincang isu yang dihadapi.  Kami sangat komited untuk menjadi telinga kepada setiap suara komuniti universiti ini, tanpa perlu berasa takut akan kehilangan hak sebagai individu.

Sekian terima kasih.

Sofri Yahya

 


Pejabat Ombudsman

Suite 141 Aras 1, Kompleks Eureka, 11800 Universiti Sains Malaysia.
Tel : 604-6536063/6062  |  Emel : This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  |  icon admin